sprayfärg

Så använder du sprayfärg till diverse pyssel och gör det själv-projekt

Så använder du sprayfärg till diverse pyssel och gör det själv-projekt

editorial

Sprayfärg är ett måste för den som tycker om att pyssla och hålla på med gör det själv-projekt i hemmet. Att spraymåla går i regel betydligt snabbare jämfört med att måla med pensel och det kan dessutom vara enklare att få ett jämnt resultat. Det gäller dock bara att man ser till att ytan som ska målas är förarbetad på rätt sätt för ett riktigt lyckat resultat. 

Hur ska man göra för att få ett bra resultat när man använder sig av sprayfärg?

Vilken förbehandling som är bäst beror på vilket sorts material man ska måla på, men det finns fyra generella steg som ger goda förutsättningar att lyckas med sin målning. Först och främst bör man välja en sprayfärg som är avsedd för det material man har tänkt måla. Sedan ska man noggrant rengöra ytan och ta bort lös färg eller rost med stålborste, sandpapper eller stålull. Det är också bra att slipa blanka ytor med finkornigt sandpapper och torka av, eftersom färgen fäster bättre på en matt yta jämfört med en blank yta. 

sprayfärg

Läs även noga igenom instruktionerna på sprayburken, eftersom det kan variera mellan olika sprayfärger. När man har en ren och torr yta som är fri från oljor och damm så är det dags att sätta igång med målningen. Börja gärna med en passande primer/grundfärg, skaka burken rejält under några minuter och spraya försiktigt i luften en gång för att kontrollera att den fungerar bra. Sedan är det bara att applicera färgen med en svepande rörelse från sida till sida och ett avstånd på ungefär 15–25 centimeter. Applicera gärna minst två lager och avsluta med lack.

Använd sprayfärg av hög kvalitet

Hos Kristinas Scrapbooking hittar man sprayfärg från Montana, som är en högpigmenterad täckande sprayfärg. Denna sprayfärg är dryg och lätt att applicera samt kan användas till att spraymåla de allra flesta ytor. En perfekt sprayfärg att ha hemma för den som älskar pyssel och gör det själv-projekt.