takpannor

Konsten att välja rätt tak till huset

Konsten att välja rätt tak till huset

Funderar du på att byta tak eller helt enkelt måste du byta tak? Det finns en del övervägande att göra då. Taket är bland det viktigaste som finns på huset och det gäller att vara noga med att välja rätt. Taket ska hålla för mycket när det kommer till väder och vind. Bor du i norra Sverige så ska såklart taket hålla för snömassorna som kan väga rejält. Takpannor är en klassiker som alltid fungerar bra över hela landet och vill du veta mer så surfa in på https://hemmatema.se/tak/takpannor/betong-tegelpannor/. Här kommer du få några tips på vägen till det nya taket.

 

Takpannor, är alla lika?

Takpannor finns i många olika former och färger. De skiljer sig också åt om de är betong eller klassiska tegelpannorna. Tegelpannorna är i Sverige den klassiska takpannan som passar till alla hus. Den har använts i hundratals år och är mycket tåligt, dessutom åldras de vackert. Om du sköter dina tegelpannor så som man ska så kommer de hålla mycket länge. Så även om de kostar lite mer så kan det vara en bra investering. Det som är bra att veta innan du väljer moderna tegelpannor är att taket måste luta minst 14 grader och de ofalsade kräver 22 graders lutning

Betongpannor, takpannor som kommit för att stanna

Betongpannan är en billigare takpanna och som många gånger påminner till utseendet om en tegelpanna. Väljer du betongpannan som takpanna så är det bra att veta att den är lite jämnare i utformningen. Den är också dekorativ och klarar frost utan problem och mossan tar inte alls lika lätt fäste. Har du behandlade betongpannor så kommer snön rasa vilket är både positivt och negativt. Risken för snöras kan öka. Så egentligen är det bästa att höra med ett proffs innan du bestämmer dig helt.