Spröjsade sidohängda fönster

Fönsterspröjs gör huset vackert

Fönsterspröjs gör huset vackert

Fönster är ju husets ögon och skapar karaktär till byggnaden. Många villor och småhus som byggs nu är trävillor som på många sätt påminner om gamla svenska trähus med vinklar, burspråk och snickarglädje. Att då avrunda med fönsterspröjs blir en självklarhet.

Gamla tiders spröjsade fönster var av enkelglas där man kanske till och med satte upp innanfönster när kyla kom för att hålla värmen inne. Det var vackert att se på, men de isolerade inte lika bra och det var mycket arbete med att lyfta fönstren fram och tillbaka allt efter årstid. Att man hade spröjs berodde egentligen på att det var svårare och dyrare att framställa stora plana glasrutor.

Men utvecklingen gick framåt och man kunde börja tillverka kopplade dubbelrutor som var enklare att sköta och som höll värmen inne. Det var praktiskt, lättskött och billigt, men kanske förlorade huset lite av sin karaktär.

Nya fönsterspröjs – billigt, isolerande och lättskött

De moderna fönster som tillverkas idag är gjorda för att hålla kylan ute. Moderna fönsterspröjs görs med en hel glasruta där spröjsen sätts utanpå, vilket ger samma intryck men det blir mycket billigare. Fönstren kan beställas från företag som https://klarfonster.se/fonster/bondgardsfonster och anpassas helt efter de önskemål man har.

Det går enkelt att skapa en fin karaktäristisk fasad på nya hus, men även att ersätta gamla uttjänta fönster genom att måttbeställa det man vill ha. Det enda man behöver göra är att mäta hur stora fönster man har och sedan bestämma sig för hur många smårutor det skall vara. 

Företaget som tillverkar de måttanpassade fönstren levererar och monterar sedan in de nya fönstren. Fönsterramar och spröjsen kan levereras i aluminium eller trä. Man väljer hur mycket underhåll man vill ta på sig i framtiden, medan intrycket blir det samma. Det bästa är att man inte behöver kompromissa energisnålheten för karaktärens skull.